Δημοσιεύτηκε η έκθεση με τα αποτελέσματα εξαμήνου σε ενοποιημένη βάση για την COSCO PACIFIC.
Εκεί γίνεται αναφορά και στη συμφωνία με τον ΟΛΠ.
e09ir
Η εταιρεία δηλώνει ότι το πληρωτέο ποσό προς τον ΟΛΠ για μια περίοδο 35 χρόνων σε σημερινές τιμές (in present value terms) αντιστοιχεί σε περίπου 831 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ενώ τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν αναλογούν σε σημερινές τιμές στο ποσό των 236 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια σε σοβαρή δημόσια αμφισβήτηση τίθεται η συμφωνία και ερωτηματικά γεννιούνται ως προς την αξιοπιστία των δηλώσεων από πλευράς ΟΛΠ και προηγούμενης κυβέρνησης όταν αναφέρονται στο πραγματικό τίμημα της σύμβασης παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.
Στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση του ΟΛΠ για το έτος 2008 ο Οργανισμός δηλώνει ότι η συμφωνία αντιστοιχεί σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές (in current prices) ενώ η COSCO, σύμφωνα με το κείμενο, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 620 εκατομμυρίων ευρώ.
Olp2009EN
Η δημοσίευση παρόμοιων στοιχείων από τον ΟΛΠ και την κυβέρνηση όταν εκκρεμούσε η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου είχαν οδηγήσει σε σοκ τη μετοχή της COSCO PACIFIC στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου διαπραγματεύεται, με αποτέλεσμα η ίδια η εταιρεία να ζητήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της στις 4.6.2008 μέχρι να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
e20080604
e20080604a
Όμως τα δημοσιεύματα από τον Πειραιά σχετικά με τα νούμερα που ανακοίνωναν οι αρμόδιοι προκάλεσαν νέα κατάρρευση της τιμής της μετοχής έτσι ώστε η εταιρεία να ζητήσει εκ νέου στις 10.6.2008 την αναστολή διαπραγμάτευσής της μέχρι να δημοσιεύσει αναλυτικά τα εκτιμώμενα ποσά της συμφωνίας.
e20080610
e20080610a
Αυτή η δεύτερη ανακοίνωση της COSCO είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική διότι μας δίνει την πραγματική εικόνα του τιμήματος της συμφωνίας που σύμφωνα με την εταιρεία είναι 498,015 εκατομμύρια ευρώ.
Το νούμερο αυτό προκύπτει, βάσει της σχετικής προκήρυξης του ΟΛΠ, μετά από προεξόφληση κατά 9% το χρόνο του ποσού των εγγυημένων πληρωμών που αποδέχεται η ανάδοχη εταιρεία να καταβάλλει σε μια περίοδο 35 ετών.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αρχική προκαταβολή των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν ότι το ποσό αυτό έχει ήδη εισπραχθεί από την Ελληνική πλευρά και είναι το κρυφό κομμάτι της συμφωνίας.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η COSCO PACIFIC προέβη το Σεπτέμβριο του 2009 σε δανεισμό από την Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων (China Development Bank) περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες της σύμβασης στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ λίγο πριν εγκατασταθεί επίσημα, δηλαδή από την 1.10.2009, ημέρα όπου ξεκίνησε η τότε απεργία των λιμενεργατών.
Τα χρήματα αυτά δεν θα ήταν κανονικά απαραίτητα πριν το 2010.
Έτσι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω από τη σημερινή διαμορφωθείσα σχέση με την COSCO ενώ μετά από την 1.11.2009 η Κινεζική εταιρεία μπορεί να εγείρει απαιτήσεις αποζημίωσης 30 χιλιάδων ευρώ ημερησίως και για ένα μήνα σύμφωνα με σχετική ρήτρα της σύμβασης.
Θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει την σύμβαση στο σύνολό της ως ιδιαιτέρως επαχθή λόγω υπαιτιότητας του ΟΛΠ αλλά και για λόγους παραβίασης των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.
Ο ΟΛΠ πάντως καλύπτεται από τις καθυστερήσεις λόγω απεργιών από ειδικό άρθρο που προβλέπει διαχείριση συνθηκών ανωτέρας βίας.
Σημειωτέον ότι οι ημερομηνίες που ορίζονται ως σταθμοί διαβούλευσης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες και συμπίπτουν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προβλέψεις στη συμφωνία παραχώρησης και το σχετικό προγραμματισμό, όπως για παράδειγμα η διορία για κατάθεση αιτήσεων οικειοθελούς αποχώρησης που αφορούσε 300 περίπου υπαλλήλους του ΟΛΠ και έληξε στις 31.10.2009.
1 σχόλιο:
δηλαδη φιλε μου εδω μιλαμε για ενα σκανδαλο που ειναι πολυ μεγαλυτερο απ αυτο του βατοπεδιου.
Δημοσίευση σχολίου