Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Marfin Financial Group - Made in Piraeus



Από την εφημερίδα "Ο Πολίτης της Χίου", 9.2.2006


Τα Χιώτικα ονόματα πίσω από την Marfin


Όταν οι εφοπλιστές βγήκαν στη στεριά, εγένετο η Marfin Financial Group.

Ονόματα άγνωστα στους εκτός ναυτιλίας επιχειρηματικούς κύκλους εμπιστεύτηκαν το 1998 τα κεφάλαιά τους στον Α. Βγενόπουλο, που διέθετε τότε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Ακτής Μιαούλη, για να συστήσουν μια εταιρία που σήμερα αποτελεί έναν μικρού μεγέθους, αλλά από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους χρηματοοικονομικούς ομίλους της ελληνικής αγοράς.

Ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Φράγκος, πατριάρχης της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος μαζί με τον επίσης εφοπλιστή Ν. Μουνδρέα ίδρυσαν πριν από 40 χρόνια την Good Faith Shipping.

Ο Νίκος Φράγκος κατάγεται από τα Καρδάμυλα της Χίου και ξεκίνησε κάνοντας εμπορικά ταξίδια σε ένα μικρό βαπόρι που ανήκε στον πατέρα του.

Το 1957 αγόρασε το πρώτο του καράβι και το 1966 συνεταιρίζεται για την ίδρυση της Good Faith, που στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έφθασε να διαχειρίζεται 150 πλοία και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.

Εξαγορά

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της ασφαλιστικής Φοίνιξ – Metrolife, που ανήκει στην Εμπορική Τράπεζα.

Μαζί με την κόρη του Αγγελική ελέγχουν (μέσω της Global Equity Investments) την πλειοψηφία της Greek Information Technology Holdings, που πρόσφατα εξαγόρασε το 28,42% της LogicDIS.

Έτερος πυλώνας του οικοδομήματος αναδεικνύεται ο εφοπλιστής Θόδωρος Βενιάμης, ιδρυτής και πρόεδρος της Golden Union.

Με καταγωγή από το Βροντάδο της Χίου, ο Θ. Βενιάμης σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο Λονδίνο και στον Πειραιά.

Το 1977 συστήνεται η ναυτιλιακή εταιρία Golden Union, που σήμερα αριθμεί 28 πλοία χωρητικότητας άνω των 2 εκατ. τόνων και διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, την Οζάκα και την Αγία Πετρούπολη.

Σταδιακά ο Βενιάμης καταφέρνει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά ονόματα του Πειραιά, αντιπρόεδρος σήμερα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ενώ μετέχει και στο δ.σ. του ΟΤΕ.

Την εφοπλιστική «τριάδα» (ένα από τα τρία «Β» όπως λένε στον Πειραιά: Βγενόπουλος, Βενιάμης, Βέττας) συμπληρώνει ο εφοπλιστής Πέτρος Βέττας.

Η εταιρία του Bariba Corporation, με έδρα τη Λιβερία στεγάζεται στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας όπου διατηρεί γραφεία και η Marfin.

Στην Ακτή Μιαούλη λέγεται ότι ο Π. Βέττας διατηρεί συμμετοχές σε βαπόρια, αλλά η ναυτιλία αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης δεύτερης επιλογής του.

Επίσης στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin συμμετέχουν ο στενός συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου και από τους ιδρυτές του ομίλου Σπύρος Οικονόμου (σ.σ.: ο γιος του Τάσος είχε εμφανιστεί ως στρατηγικός επενδυτής στην Δυναμική Ζωή) και με μικρότερα ποσοστά η οικογένεια Χανδρή, ο Νίκος Ιατρού, πρώην βασικός μέτοχος της Ελληνικής Επενδυτικής και η εφοπλιστική οικογένεια Λω.

Μετά την πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε στο Λονδίνο, ποσοστό 14,18% έχει αποκτήσει η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και η εταιρία Toscafund με 6,12%.

Η τελευταία αποτελεί ένα ισχυρό hedge fund που ιδρύθηκε με έδρα το Λονδίνο από τον Μάρτιν Χιουζ, πρώην χρηματιστηριακό αναλυτή.

Προ εξαμήνου είχε αποκτήσει θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της τρίτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Commerzbank, ενώ κατέχει ποσοστό 9,5% στην διεθνή εταιρία παροχής κατασκευαστικών και μηχανολογικών υπηρεσιών Amec που μετέχει στο κονσόρτσιουμ των εταιριών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: