Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Έγγραφα και μαρτυρίες: Είχαν οι Έλληνες ανάμιξη στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα το 1995;



Έχουν περιέλθει στην κατοχή μας ένα πλήθος από έγγραφα και γραπτές μαρτυρίες σχετικά με τα γεγονότα στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα (Βοσνία) το καλοκαίρι του 1995 που οδήγησαν σε αιματοκύλισμα και σφαγιασμό χιλιάδων αμάχων.

Η αναζήτηση αυτών των στοιχείων έγινε με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος τύπου του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) Σταύρος Βιτάλης κατά του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας και συγγραφέα Τάκη Μίχα.

Ο τελευταίος έχει κατ' επανάληψη δημοσιεύσει την άποψή του ότι στη "σφαγή", όπως συγκεκριμένα αναφέρει, της Σρεμπρένιτσα συμμετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες από την Ελλάδα.

(βλ. Μήνυση Βιτάλη κατά Μίχα, Τάκης Μίχας: Ανησυχώ δικαιολογημένα)

Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, δεν προκύπτει ούτε ως ένδειξη η παρουσία Ελλήνων στις μάχες της Σρεμπρένιτσα, πόσο μάλλον η συμμετοχή τους σε "σφαγή".

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι σχετική έρευνα για τα γεγονότα θα έπρεπε να έχουν διατάξει και οι Ελληνικές Αρχές στη βάση των σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα που αφορά τις σχέσεις μας με άλλα κράτη.

Επιπλέον, τα Ελληνικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να έχουν μελετήσει επαρκώς ήδη αυτά τα γεγονότα αναλύοντας κάθε πλευρά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Ελληνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς εμείς, αν και θα το επιθυμούσαμε, δεν έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να ασχολήθούμε, με σοβαρότητα, με ένα τέτοιο πόνημα.




Στις φωτογραφίες, μήνυμα αγωνίας του αντισυνταγματάρχη της Ολλανδικής δύναμης του ΟΗΕ, θύλακα προστασίας της Σρεμπρένιτσα, Th.J.P. Karremans.

Ο διοικητής αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους χιλιάδες αμάχους και μεταφέρει τα εκβιαστικά αιτήματα του στρατηγού των Βοσνιοσέρβων Μλάντιτς, ο οποίος απειλούσε να εκτελέσει όλους όσους βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις των Ολλανδών αν αυτά δε γίνονταν αποδεκτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: