Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Λιμενεργάτες: Η ανεπίσημη σελίδα της άλλης άποψης
Επειδή παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια ένταση μονομερούς κάλυψης του θέματος, που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις απεργίες των λιμενεργατών, από τα παραδοσιακά ΜΜΕ (που όλοι γνωρίζουμε πόσο αγνά και ανεξάρτητα είναι) και προφανώς επειδή αυτές οι διακριτικές κινήσεις πολύ λίγο έχουν να κάνουν με την αντικειμενική δημοσιογραφία, συστήνουμε στους αναγνώστες μας να αναζητούν την αλήθεια από πολλές πηγές πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Τις απόψεις των λιμενεργατών υποστηρίζει ένας μπλόγκερ - λιμενεργάτης στη σελίδα http://dockworkers.blogspot.com/ με αναφορές σε διάφορα δημοσιεύματα και θέσεις του κλάδου.
Η υπόθεση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πέσει φως στον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγονται όσοι βρίσκονται πλησίον ή μέσα στον κρατικό σχηματισμό ανεξάρτητα χρώματος ή πεποιθήσεων.
Πρώτοι εμείς ασκήσαμε δρυμεία κριτική στα διαμορφωμένα προνόμια των λιμενεργατών και καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις από αυτή την πλευρά.
Δεν σημαίνει όμως ότι όλα όσα ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές στερούνται βάσης ή αξίας για το κοινωνικό σύνολο άσχετα αν αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα.
Για παράδειγμα, έχουμε γράψει ήδη για το αδιευκρίνιστο πραγματικό τίμημα της Συμφωνίας Παραχώρησης αλλά και για τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχετική σύμβαση, κάτι που επικαλούνται και οι εκπρόσωποι των σωματείων του ΣΕΜΠΟ.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει οποιαδήποτε κίνηση εν θερμώ που θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δέσμευση της χώρας μας αν δεν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και δεν αξιολογηθούν αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Ό,τι χειρότερο να γίνει προσπάθεια να διορθωθεί ένα λάθος με ένα άλλο και να οδηγούμαστε από το ένα άκρο στο άλλο.
Εξάλλου, από πληροφορίες που έχουμε, δρομολογείται νέα αίτηση ακύρωσης και αναστολής εφαρμογής όρων της σύμβασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπάρχουν δύο νομικές βάσεις και τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Η πρώτη στηρίζεται στο γεγονός ότι τα λιμάνια είναι δημόσια και ανεπίδεκτα κάθε συναλλαγής.
Η δεύτερη έχει ως προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν και την ιδιότητα του μετόχου του ΟΛΠ.
Έτσι εξηγείται μάλλον το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος με ανοικτό το λιμάνι αλλά όχι με αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος διαχείρισης από τον ΟΛΠ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου