Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Συνέντευξη Σεφερτζή για την ακροδεξιά




Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 16.10.2002 σελ 9


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΤΖΗΣ


«Από την ανοησία στην τερατογένεση»

Η πολιτική σκοπιμότητα σταματά εκεί που αρχίζει η ιστορική γνώση και η κοινωνική ευθύνη.

Ακροδεξιά στην Ελλάδα υπήρξε μόνο με την έμπνευση του κράτους και τη μορφή του παρακράτους. Δεν υπήρξε ως πολιτικό κίνημα ούτε ως ιδεολογική έκφραση. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί και κυρίως εθνολογικοί. Ό,τι δηλαδή, πιο βαθύ μπορεί να υπάρχει ως πολιτικό υπόστρωμα και συλλογικό υποσυνείδητο.

Γι' αυτό, άλλωστε, τα φασίζοντα μορφώματα είχαν πάντα στην Ελλάδα την τύχη του γραφικού και την αισθητική του κιτς. Η ευεπίφορη σε πουζαντιστικά κηρύγματα μικροαστική κινούμενη άμμος, που τροφοδοτεί με κοινωνικά ερείσματα λεπενικού τύπου κόμματα στη Δυτική Ευρώπη, είναι στην Ελλάδα απόλυτα ενσωματωμένη στις λαϊκίστικες εκδοχές των δύο μεγάλων κομμάτων.

Μόνον η ανοησία τους και η πιθανή αναλγησία τους μπροστά στην οικονομική ανασφάλεια, την αξιακή αγωνία και τον κοινωνικό βιασμό στρωμάτων με αποσταθεροποιημένες αναφορές από το προκλητικό life style μπορεί να μετατρέψει ένα παιδί κομματικών σωλήνων σε απελπισμένο πολίτη με ακροδεξιά συνείδηση.

Μία τερατογένεση που δεν μπορεί βέβαια να αποκλεισθεί σε μια περίοδο διαρκώς αυξανόμενου στρεσαρίσματος του κοινωνικού σώματος εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί τόσο η παγκοσμιοποίηση της αγοράς όσο και η περιθωριοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τότε ο Σεφερτζής δήλωνε πολιτικός επιστήμονας - αναλυτής
Σήμερα είναι Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχίας Πειραιά

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επικοινωνία: